
یکی از کهنترین صنایعدستی ایران، مسگری است. پیشینه مس و مسگری در ایران قدمت دیرینهای دارد و از گذشتههای دور هنر دست ایرانیان بوده است. مراکز عمده مسگری در شهرهایی مثل کرمان، زنجان، یزد، اصفهان و شیراز میباشد.
مسگری در زنجان به بیش از هزار سال قبل و دوران ساسانیان برمیگردد. در گذشته تمام ظروف مسی با دست بشر ساخته میشدند. صنعت مس در کرمان، در دوران سلجوقیان به اوج خود رسید.
معادن مس در ایران
انسانها بعد از کشف کردن سنگ و گل به فلزات روی آوردند. مس به شکل خالص در طبیعت یافت میشود و به راحتی قابل بهرهداری است.
در کشور ما نیز معادن مس زیاد و مفیدی وجود دارد، که از مهمترین معادن کشورمان میتوان به معدن مس سرچشمه، معدن مس سونگون، معدن مس قلعهزری و معدن مس میدوک اشاره کرد.
معدن مس سرچشمه
معدن مس سرچشمه، در پنجاه کیلومتری جنوب شهرستان رفسنجان قرار گرفتهاست. معدن سرچشمه بزرگترین تولیدکننده مس در ایران و جهان است. معدن روباز سرچشمه بر روی کمربند جهانی مس قرار دارد.
برای خرید محصول زیر، روی عکس کلیک کنید.
معدن مس سونگون
این معدن بزرگ و مفید در استان آذربایجان شرقی و صدوسی کیلومتری شهر تبریز واقع شده است. معدن مس سونگون، در یک منطقه کوهستانی با ارتفاع دوهزار متر بالای سطح دریا قرار گرفته است.
ذخیره احتمالی این معدن بیش از یک میلیارد تن و ذخیره قابل استخراج معدن سونگون حدود هفتصدونودوشش میلیون تن برآورد شده است. در این معدن به جز مس، فلزات دیگری مثل طلا و نقره هم استخراج میشود.
معدن مس قلعه زری
معدن مس قلعه زری در روستای قلعه زری و در صدوهشتاد کیلومتری شهرستان بیرجند قرار دارد. بخش زیادی از مس کشور از این معدن استخراج میشود. در معدن مس قلعه زری به جز مس فلزات ارزشمند دیگری هم در آن استخراج میشود.
معدن مس میدوک در در شهر بابک از توابع استان کرمان واقع شده است. در گذشته مردم این معدن را معدن لاچاه مینامیدند. زمینشناسی کانسار مس میدوک صدوهفتاد میلیون تن با عیار هشتادوسه درصد محاسبه شده که از این مقدار به میزان صدوچهلوچهار میلیون تن آن قابل استخراج است.